Kern van het huidig beleid is dat wie kan werken zich moet blijven inspannen om aan het werk te komen Gemeenten en UWV zijn aan zet om met zo min mogelijk middelen zoveel mogelijk resultaat te bereiken. Daarmee staat de vraag centraal: wat werkt voor welke klant binnen welke situatie en. waarom? Het Gilde heeft met professionals en wetenschappers een kennisfundament opgebouwd. Het gaat hierbij om bewezen methoden. De kern wordt gevormd door een specifieke klantbenadering, ook wel aangeduid als Sturen op Zelfsturing. Invoering van deze methode leidt tot een verwachte verdubbeling van de resultaten.
In de methode van Sturen op Zelfsturing ligt de focus op gedragsverandering. Werkzoekenden willen in de regel een vaste baan in een niet zo courante sector, terwijl de realiteit is dat zij flexibel werk moeten aanvaarden in een minder aantrekkelijke sector. Ook hebben werkzoekenden vaak belemmerende overtuigingen, die effectief werkzoekgedrag in de weg staan.
Werkgevers willen in de regel gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers (werkgeversbenadering). Het werken met deze methode van Sturen op Zelfsturing naar zowel werkzoekenden als werkgevers vereist een hoge mate van vakbekwaamheid.