Methodisch concept Sturen op zelfsturing
Of het nu gaat om de aanpak van werkloosheid, schulden, verslavingsproblemen of het stimuleren van zelfredzaamheid de gedragscomponent is een belangrijke succesfactor in het aanpakken daarvan. In het door het Gilde ontwikkelde methodisch concept Sturen op Zelfsturen ligt dan ook een zwaar accent op gedragsverandering: Wat zet mensen aan het denken, wanneer komen ze in beweging en wat zorgt er voor dat ze het ook op de langere termijn volhouden?
Het methodisch concept Sturen op Zelfsturing is gefundeerd op de drie psychologische basisbehoeften van de mens. Het gaat om:
- de basisbehoefte aan autonomie (de vrijheid om keuzes te kunnen maken)
- de basisbehoefte aan betrokkenheid (je verbonden voelen met anderen)
- de basisbehoefte aan competentie (je kundig en bekwaam voelen).
Organisaties en professionals die bezig zijn met gedragsverandering zijn het effectiefst als zij in hun beleid en in hun benadering steeds rekening houden met deze drie basisbehoeften. Uiteraard binnen de wettelijke kaders en de eigen beleidsdoelen. Duidelijke spelregels en daar steeds helder over communiceren en naar handelen hoort bij de basisbehoefte ‘competent voelen’. Binnen die spelregels moet er voldoende ruimte zijn om eigen keuzes te kunnen te maken en te werken aan betrokkenheid.
Het methodisch concept Sturen op Zelfsturing is ontwikkeld in samenspraak met professionals in verschillende werkvelden en is wetenschappelijk getoetst op haar effectiviteit.